10 tipp a boldogabb és örömtelibb élethez
2020-04-16
Judit esete, igaz történet alapján
2020-04-18
Összes

Öt kifejezés, ami tilos

Szerző: Pap Csilla

 

TUDTAD, HOGY A KIMONDOTT SZAVAIDNAK TEREMTŐ EREJE VAN?

Lehet, hogy eddig nem is gondoltál bele abba, hogy amikor beszélsz, olyan szavakat-kifejezéseket használsz, amik nem segítik döntéseidet- cselekvéseidet.Tudtad, hogy a sok negatív kifejezés „megöli” a cselekvést és érzelmeidre is negatív hatással van? Mind a leírt, kimondott vagy ki nem mondott,  gondolatban megszületett szavaidnak is hatalmas ereje van.  A szóhasználatoddal vagy megfogalmazásoddal, akár be is korlátozhatod vagy fel is szabadíthatod magad. Ha valaha foglalkoztál önfejlesztéssel-önismerettel, tudod, hogy egy dolog biztos, ez pedig a VÁLTOZÁS.

Te teremted saját valóságodat és csak te tudsz tenni önmagadért. Eldöntheted azt is, hogy részese leszel az életnek vagy nézed ahogy elsuhan melletted. Ha a haladásra, fejlődésre szavazol, azt javaslom, hogy ezt az  5 szót-kifejezést, hagyd ki, töröld a mindennapi szóhasználatodból, de még a szótáradból is.

 

1.Kéne, kellene….

El kéne indulnom, meg kellene tennem, írnom kéne egy emailt. Meg kellene tennem, de nem teszem.  Tagadom azt amit „kéne”, „kellene”tenni. Miért szűkíted be magad? A kéne szóban benne van a kényszer, ami kényszerít, azt általában tagadjuk.  Felejtsd el ezt a szót.

 

2.Majd…,  majd meglátom…

Mit látunk meg, mikor látjuk meg? Mikor van a majd? Ez halogatás! Rendben van, hogy még nem látod a dolgot, de a majd és a majd meglátjuk, az majdnem „nem”, többször nem, mint igen. Értelmetlen, hiábavaló, nem visz előre. Iktasd ki!

 

3.Próbálom….

Emlékszel mint mondott Yoda mester?  „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” Kérdés: meg akarod csinálni? Akkor csináld! Ha próbálod, akkor azt próbálod bizonygatni magadnak, hogy nem fogod csinálni. Ezt is töröld!

 

4. Remélem….

Mit remélsz, miben reménykedsz? Majd valaki megoldást kínál, vagy történik valami? Mire vagy kire vársz? Persze a remény maga lehet pozitív de nem ebben a kontextusban. Ezért vigyázz vele4 Olyan mintha nem rajtad múlna és csak várnál a valamire vagy a valakire és neked nem lenne irányításod a dolog felett.

 

5. Nem tudom….

Nem tudom megcsinálni, nem vagyok képes rá, ennek az elvárásnak nem tudok megfelelni, ugye ezeket ismered? Ha azt bizonygatod, hogy nem megy, egyszerűen neki sem állsz a dolognak, mert így döntöttél. Ez a te döntésed, így nem is sikerülhet, hiszen borítékoltad, hogy nem tudod. Ne használd!

Tedd tudatosan, hagyd ki ezeket a szavakat és figyeld meg mi történik, mi változik…

Ha a kommunikáció bővebben is érdekel, csiszolnál magadon nézd meg a kommunikációs tréningemet és jelentkezz.