A mentálisan erős emberek 7 szokása

Coaching nőknek
2020-04-15
Összes

A mentálisan erős emberek 7 szokása

Nem pletykálnak, mindig kedvesek, előre terveznek, de nem esnek pánikba, ha nem jön össze minden.

Intelligens lényként mindannyian arról álmodunk, hogy hatékonyan kezelhetjük azokat a váratlan helyzeteket, amelyekkel nap mint nap szembe kerülünk. Tudjuk, mi helyes, és igyekszünk akkor is úgy cselekedni, ha a körülmények nehezebbek a szokásosnál – ugyanakkor csodáljuk azokat, akiknek ez többször sikerült,mint ahányszor nem Őket hívjuk mentálisan erős embereknek: uraik az érzelmeiknek, a gondolataiknak, és félelem nélkül néznek szembe a valósággal.

A jó hír az, hogy ez nem egy zárt klub, be lehet kerülni közéjük, elég, ha az amerikai Forbes által összeírt hét szokásukat mi is átvesszük.

1. Proaktívan állnak az élethez

A proaktivitáshoz alapvetően két dolog szükséges: legyen küldetésed és tudd, mire mennyi időd van.

Minden napot úgy kezdj, hogy igenis te fogod megmondani, mikor és mit csinálsz majd.

Ezáltal kézbe veheted az életedet, felelősségteljes döntéseket hozhatsz és arra koncentrálhatsz, ami valóban fontos. A mentálisan erős emberek úgy sajátítják el a proaktív életszemléletet, hogy meghatározzák a saját követendő útjukat. Felteheted hát a kérdést, hogy mihez szeretnél kezdeni az életeddel és pontosan mit teszel annak érdekében, hogy az álmod megvalósuljon.

2. Elengedik, amit nem irányíthatnak

Ha nem arra figyelünk, amit úgysem irányíthatunk, akkor több energiánk marad olyan dolgokra, amiket viszont igen. A mentálisan erős emberek nem próbálkoznak az előbbivel, hanem elfogadják, hogy a hatalmuknak bizony vannak korlátjai, ezáltal pedig idővel nem is aggódnak olyasmin, ami felett nem gyakorolhatnak kontrollt. Sőt, meg tudják különböztetni az olyan helyzetet, aminek a kimenetelét mondjuk nem irányíthatják, az oda vezető lépéseket azonban igenis befolyásolhatják Azt például nem szabhatjuk meg, ki mit gondoljon rólunk, de stabil és barátságos viszonyokat már kialakíthatunk. Vagy nem tudhatjuk előre, hogy felvesznek-e minket egy adott állásra, de az interjúra fel tudunk készülni.

3. Elfogadják a váratlan helyzeteket, és igyekeznek kihozni belőlük a legtöbbet

Az élet olykor nehéz, de ha csak arra fókuszálunk, hogy mit nem érdemeltünk meg  nos, az nem fog segíteni. A mentálisan erős emberek a pozitív gondolkodásra esküsznek, így próbálnak valamit jót találni még a rossz helyzetekben is. Nem viselkednek áldozatként, nem keresnek bűnbakot, és nem is hasonlítják mások szenvedését a sajátjukhoz.

                                   Helyette felveszik a kesztyűt a helyzettel, megugorják az akadályokat, és akár még a saját előnyükre is fordítják a körülményeket.

4. Figyelnek a múltra, élvezik a jelent, és tervezik a jövőt

A mentálisan erős emberek azért néznek vissza a múltba, hogy tanuljanak belőle, esetleg tisztelettel adózzanak neki. Viszont sosem ragadnak benne, mert tudják: a lelket csak öregíti, ha a múltja nehezebb a jelenénél vagy a jövőjénél. Utóbbit tervezgetik ugyan, de tudják, hogy nincs jobb pillanat a jelennél.

5. Számolnak a kockázattal

A mentálisan erős emberek általában megfontolt személyiségek, azaz van tervük. Ennek megfelelően mérlegelik a lehetőségeket, azok kimenetelét, és igyekeznek a legokosabban dönteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem álmodnak nagyot, vagy hogy kihúzzák magukat a valóban nehéz helyhetek alól, pont ellenkezőleg: nagyon is felkészülten próbálják elérni a legelképesztőbb magasságokat. Vállalnak kockázatokat, de nem vakmerően.

                                Tudják, hogy a tetteik következményekkel járnak, így próbálnak tudatos döntéseket hozni.

6. Nem pletykálnak

A mentálisan erős emberek az élet pozitív oldalára koncentrálnak, és arra használják az energiáikat, hogy fejlesszék saját magukat – ennek remek módja, hogy kiszúrják azokat a viselkedési mintákat, amiket át tudnak venni és ezáltal még jobbá válhatnak. Az erős emberek elhivatottak és őszinték, látják a jót másokban is, tanulnak azok hibáiból, méghozzá anélkül, hogy tovább terjesszék a sötétséget. Helyette terveznek és gondolkodnak.

7. Kedvesek

A kedvesség a tudomány szerint is erősíti a kapcsolatainkat és fokozza az életünk teljességének érzését.

                         Bár régen azt gondolták, a naivitás és a gyengeség jele, pont, hogy bátorság és erő kell ahhoz, hogy mindig gyakorolhassuk.

A mentálisan erős emberek igyekeznek kedvesen viselkedni, ez ugyanis az egyik legerősebb interperszonális tulajdonság. Tudják, hogy nem ők a világ közepe: törődnek másokkal és ez az, ami végső soron vezetői állásba juttatja őket.

forrás: forbes.hu