Önbizalom és Önbecsülés

„Családfő” nélkül…
2020-05-09
A mese erejéről, kicsiknek és nagyoknak
2020-05-30
Összes

Önbizalom és Önbecsülés

Szerző: Pap Csilla

Fontos definiálni, hogy pontosan mit jelent az önbizalom és mit jelent az önbecsülés. Sokan azt gondolják, hogy e két kifejezés ugyanazt jelenti.

Önbizalom nélkül élni a mindennapokat, olyan mintha behúzott „kézifékkel” akarnál haladni. Gondolj bele, hogy haladnál, de mégsem megy. Vajon miért? Ha optimális az önbecsülésed, akkor képes vagy megélni a belső egyensúlyt és képessé válsz arra, hogy  elfogadd önmagad és ha egy szituációban  a mások és saját érdekeit mérlegeled, akkor önmagad érdekeit nagyobb tisztelettel kezeled. Ez nem egyenlő az önzéssel.

Az önbizalom az önbecsüléshez képest arról a mélyről jövő tudásról szól, hogy hiszel abban, hogy meg tudsz oldani problémákat, el tudod érni, a céljaidat, képesnek tartod magad arra, ha valamit a fejedbe veszel azt megcsináld.Ugyanakkor ha nagy önbizalommal állsz neki egy feladatnak, de az önbecsülésed meglehetősen alacsony, előfordulhat, hogy a cél előtt feladod. A magas önbecsülés lehetővé teszi számodra, hogy egyensúlyban, harmóniában élj önmagaddal és ne másoktól várd a  pozitív visszaigazolást, arról hogy milyen  okos, ügyes, szép, képzett, stb… vagy.

Ami elengedhetetlen, hogy az önbecsülésed és az önbizalmad „rendben” legyen:

 • Tudatosság
 • Önelfogadás
 • Felelősségvállalás
 • Magabiztosság
 • Céltudatosság
 • Kitartás
 • Becsület és a Tisztelet

Ha rendben van az önbizalmad és az önbecsülésed, nem hasonlítgatod magad másokhoz,hanem pontosan tudod ki vagy, mire vagy képes, mennyit érsz!

Az önbizalom összetett dolog. Egyszerre törékeny és erős tud lenni. Folyamatos munkát igényel. Amikor megszületünk, mindannyiunknak van önbizalma. Aztán telik-múlik az idő és a tapasztalásaink mindezt megnyirbálják. Mindig hasznos építeni tenni érte, hogy erőforrásként is rendelkezésedre álljon.

Az önbecsülés legfontosabb alapja az önfelfogadás. Sokszor halljuk, hogy fogadd el magad olyannak amilyen vagy. Lehetséges elfogadni magunkat és nemcsak elfogadni, hanem tisztelni és szeretni? Számtalan kérdés merül fel bennünk ezzel kapcsolatban… Mit tegyek azért, hogy megtanuljam, elfogadni magam? A válasz igen lehetséges és igen tudsz tenni érte. A módja, hogy képes legyél elfogadni, tisztelni, szeretni magad és megfelelő önbizalommal rendelkezz, az önismeret.

Önismeret nélkül élni, olyan mintha iránytű nélkül akarnál tájékozódni.

Tehát, első lépésként ismerd meg magad, erősségeidet, gyengéidet, nagyszerűségeidet. Fedezd fel a magadhoz vezető utat és járd be, hidd el sokkal jobb és szebb, mint amit első hallásra gondolsz erről. Előfordulhat, hogy egyedül nem megy…, kérd szakember segítségét. Azt javaslom, hogy inkább csoportos önismereti foglalkozást keress.

Ha a felsoroltak közül legalább 4-re igennel válaszol, akkor biztosan érdemes az önbizalmad növelésével foglalkozni:

 1. mennyire vagyok…?
 2. önigazolok (pld.: én csak…)
 3. nehezen döntök vagy másra hárítom a döntést
 4. előre legyártok általam vélelmezett következményt, amely negatív kicsengésű
 5. feladom a cél előtt, hiszen nekem úgysem sikerülhet, eddig sem sikerült
 6. mások véleményétől függ, hogy egy adott helyzetre, hogyan reagálok
 7. hasonlítgatom magam másokhoz
 8.  szenvedésnek élem meg a mindennapokat

Tudom, hogy a feladat nem egyszerű, de hidd el lehetséges, hogy sikerüljön. Rajtad múlik, hogy kiengeded azt a „kéziféket” és a kezedbe veszed és megtanulod jól használni  az „iránytűdet” és tudatosan irányítod az életedet.

A feladat adott, itt van  néhány konkrét stratégia ahhoz, foglalkozz magaddal és növeld az  önbizalmadat:

 1. Írd le az erősségeidet és az értékeidet, ha nem boldogulsz megkérdezhetsz családtagokat, barátokat is.
 2. Gondolkodj és emlékezz! Keress olyan már megtörtént helyzeteket, amelyekből jól jöttél ki, sikeresnek érezted magad. Ezekből erőt merítve, gondolj magadra pozitívan.
 3. Sportolj! Bármit, ami neked megfelel, amivel tudod növelni a kitartásodat és közben még jól is érzed magad.
 4. Keress olyan elfoglaltságokat, amelyekben jól érzed magad. Lehet ez hobbi, sport, batátok stb.
 5. Adj magadnak minőséget! Fontos, hogy az öltözködéstől a táplálkozáson át, a szabadidő eltöltése számodra minőség a nívó érzését adja. tedd fel magadban a kérdést: Mennyit érek magamnak? Mennyire engedem magamnak, hogy…? Mennyire figyelek magamra?
 6. Keress olyan embereket, akikkel jól érzed magad, akiknek a társaságában felszabadulsz és önmagad lehetsz. akik pozitív hatással vannak rád, és még inspirálóak is számodra.
 7. Írj naplót! jegyezd fel, mi történt , hogyan érintett. (naplóírásról egy következő írásomban olvashattok.)

 

Te hiszel önmagadban? Biztos vagy abban, hogy amit gondolsz, cselekszel az rendben van? Tisztában vagy az értékeiddel?

 

És kérdezz bátran tőlem, írj emailt, vagy figyeld  a face bookot is a Pap Csilla IFC  Személytervezési Tanácsadó Párkapcsolati mentor oldalt.