Nyilvános beszéd = Lámpaláz?

Házasság, avagy egymás tükrében
2020-04-27
„Családfő” nélkül…
2020-05-09
Összes

Nyilvános beszéd = Lámpaláz?

Szerző: Pap Csilla

A hivatásomból adódóan, rendszeresen tartok előadásokat, rádióban szerepelek. 300 előadást és több száz óra rádióinterjút tudhatok magaménak, és azt gondolom elmondhatom magamról, hogy nagy rutinra tettem szert. Mégis minden alkalommal ott van a szívemben a gyomromban az a kellemes bizsergető érzés, amit lámpaláznak hívunk.  Joggal merülhet fel benned a kérdés, ha ekkora gyakorlattal rendelkezem, miért izgulok még mindig. Talán kétszer fordult elő, hogy nem tüzelt fel a feladat, talán még közönyös is voltam…, nem volt meg a kellemes bizsergés és nem éreztem a tüzet a lelkemben., mert nem érdekelt. Akkor és ott tudtam, hogy jó az egészséges lámpaláz… Egyfelől  szakmai alázat, másfelől annak az izgalma és kérdése, hogy jó leszek e…? Sikerül e átadni azt a valamit…

Eleinte nem hallgattam magam vissza a rádióban, aztán túllendültem és el kezdtem magam elemezni. Megvilágosodtam: soha nem érzem azt, hogy most tökéletes voltam. Egyszer elmondtam Sasvári Csillának a Vörösmarty Rádió szerkesztő riporterének, hogy mire jutottam. Szó szerint idézem Csilla szavait: „Amíg azt érzed, hogy nem vagy tökéletes az interjúkban, addig vagy oké! Ha azt gondolod, hogy tökéletes vagy, akkor elszálltál.”

Szóval a mai napig komolyan veszem, készülök, felkészülök még egy egyszerű telefonos gyors interjúra is,  annak ellenére, hogy közel 10 éves szakmai tapasztalatom van.

Miért írom le, és mondom el neked?

Azért kedves olvasó, mert szeretném ha tudnád, hogy nem hipotézis, hogy olyan embertől tanulj kommunikációt, nyilvános beszédet, beszédaktust, vitakultúrát, aki ezt magas szinten műveli. Teljességgel hibás elképzelésnek tartom azt, hogy valaki úgy akar eladni egy kommunikációs tréninget, hogy artikulációs nehézségei vannak. Javaslom,  nézd meg milyen szakmai múlttal rendelkezik, van e előadó vagy tréneri előzménye, szerepelt e médiában? Fontos, hogy legyen előadói múltja, jól tudjon beszélni, ismerje azokat a kommunikációs stílusokat és rítusokat, melyek elengedhetetlenek a sikeres tanuláshoz és tanításhoz a te fejlődésedhez.

Tanulható és fejleszthető!

Többen kérdezitek, hol tanultam meg „jól” beszélni. Higgyétek el, sokat tettem érte, rengeteget gyakoroltam, elemeztem és javítottam magam. Természetesen iskolai keretek között is tanultam retorikát=jól beszélés tudományát, de azt gondolom, kell hozzá egy veleszületett képesség is, de mint minden ez is fejleszthető.

Ha úgy érzed, nagy kihívás a nyilvános beszéd számodra, pedig jó lenne, mert a munkád vagy egyéb életterületed megkívánja, tedd meg az első lépést. Keress egy hiteles tanárt vagy trénert, aki a fentebb leírt kritériumoknak megfelel és láss hozzá a jól beszélés elsajátításához. És hidd el, jó az az egészséges lámpaláz, a lámpalázból meríted a tüzet és az energiát ahhoz, hogy a hallgatóságodat „elvarázsold”.