Félelem vagy szorongás, hogyan kezeld?

Anyának lenni varázslat
2020-04-23
Házasság, avagy egymás tükrében
2020-04-27
Összes

Félelem vagy szorongás, hogyan kezeld?

Szerző: Pap Csilla

Hogyan hatnak múltbéli félelmeink a jelenünkre?
Lehetséges „uralni” a félelmeinket?
Félelem vagy szorongás?
Gondolat vagy érzés?

 A félelem egy általunk észlelt fenyegetés egy vészhelyzeti reakció érzését generálja bennünk. Egy alapvető mechanizmus, válasz egy bizonyos ingerre, mint például a fájdalom vagy veszély. Bizonyára te is éreztél már félelmet, valamitől, valakitől vagy egy szituációtól. A félelemnek evolúciós hozadéka van, az egyik legösztönösebb emberi reakció. Paul Ekman, az érzelemkutatás egyik úttörője, vizsgálatai során hat alapvető érzelmet talált , mely nemtől, kultúrától, és életkortól függetlenül felismerhető, egyszóval univerzális. Tudományos mérések szerint, fontos szerepe van, hiszen érzelmekkel kommunikálunk.

A hat alapérzelem közé tartozik:

  • az öröm,
  • a harag,
  • a meglepetés,
  • az undor,
  • a szomorúság,
  • és a  félelem.

 Amikor a félelem beindul, szervezetünkben bizonyos biokémiai folyamatok indulnak el. Kitágul a pupillánk, izzadunk, hevesebben ver a szívünk, felszökik a vérnyomásunk. Ezek hatására szervezetünk vészhelyzeti üzemmódba kapcsol, bekapcsol a menekülési program.

A félelmet meg kell különböztetni a hozzá kapcsolódó érzelmi szorongás állapotától, ami általában bármilyen külső fenyegetés nélkül léphet fel. Általában nem tudjuk beazonosítani, hogy mitől és miért szorongunk. Erre szoktuk azt mondani, hogy nem tudom mitől, de olyan rosszul érzem magam, feszült vagyok, pedig nincs okom rá.

Ahhoz, hogy hatékonyan és jól kezeljük félelmeinket, bemutatok 3 módszert.

      1. Ne fecsérelj időt arra, ami nem rajtad múlik!

Sokszor előre aggódunk és félünk olyan dolgoktól, melyekre nincs ráhatásunk. Legyártunk annyi alternatívát, amennyit csak tudunk és egyre jobban belecsavarodunk a félelem spiráljába. Csak azzal foglalkozz, ami reális és amire van hatásod, tehát: rajtad múlik. Mentális energiapazarlás olyan dologra időt fecsérelni, ami nem rajtad múlik. Tedd fel a kérdést: Mi az ami rajtam múlik?

      2.  Keress lehetőségeket!

Tegyük fel, hogy a munkahelyeden prezentációt kell bemutatnod. Már jó előre félsz, hogy fog sikerülni. Sajnálod magad, felhívod az összes ismerősödet és órákon át arról mesélsz, hogy milyen szorongató és félelmetes a holnapi napod. Tedd fel magadnak a kérdést: Mi a legrosszabb, ami történhet velem? Javaslat: Gyakorolj, vedd át újra, vedd fel magad a telefonoddal, nézd vissza és javíts magadon.

      3. Kérj segítséget!

Amennyiben több életterületedre negatívan hat a félelmed, szorongásod vagy fóbiád, érdemes ezeket megvizsgálni, feltérképezni. Hasznos lehet megnézni, hogy milyen intenzitása van, mekkora területre terjed ki. Ha extrém módon félsz vagy szorongsz, kérj szakértői segítséget a megoldáshoz. Engedd meg magadnak! Sokszor azért nem kérünk segítséget, mert azt gondoljuk, meg tudjuk oldani, vagy azt gondoljuk, hogy ez a gyengeség jele. Döntsd el, mi jó neked. Félelemtől félve élni vagy megértve a félelem természetét, megtanulni  kezelni és bátran élni, megélni a mindennapokat.

Hab a tortán, ha megengedjük magunknak, hogy kipróbáljuk olyan helyzetekben magunkat amelyekben azelőtt féltünk, felismerhetjük  hogy ezek a helyzetek, nem is olyan félelmetesek, sőt akár még sikerülhet is nekünk. Lehetőségként is tekinthetünk egy-egy helyzetre, melyek visszacsatolást adnak arról, hogy képesek vagyunk rá.

Te is képes vagy rá!